Sos jest nieodłącznym elementem każdej prawdziwej pizzy. To właśnie on dodaje charakteru naszemu danu i sprawia, że staje się niezapomniane. Pomidorowy klasyk to oczywiście podstawa, ale warto czasem zaszaleć i spróbować czegoś nowego. W tej roli doskonale sprawdzi się biały sos do pizzy, który urozmaici smak i uczyni go niepowtarzalnym. Jak go zrobić? Przygotowałem dla Was przystępny przewodnik, który Ci w tym pomoże.
Zobacz też: Czym posmarować ciasto na pizzę?
Główne składniki sosu do pizzy
Podstawą każdego sosu są jego składniki. W przypadku białego sosu do pizzy nie jest inaczej. Co będzie nam potrzebne? W pierwszej kolejności świeże produkty, które zagwarantują nam niepowtarzalny smak. Podstawowym składnikiem białego sosu jest mleko, które nadaje mu kremowej konsystencji. Dodatkowo przyda nam się masło – to właśnie ono dopełnia smaku sosu i sprawia, że staje się on delikatnie oleisty. Niezbędna jest również mąka – to właśnie dzięki niej sos zyskuje odpowiednią gęstość. Ostatnim kluczowym składnikiem jest ser – najlepiej użyć twardy, żółty ser, który pozwoli nam uzyskać kremową konsystencję i wyrazisty smak.
Proces przygotowania sosu
Przygotowanie białego sosu do pizzy nie jest skomplikowane, ale wymaga od nas nieco cierpliwości i dokładności. W pierwszej kolejności musimy przygotować wszystkie składniki. Najlepiej jest, gdy są one świeże i dobrej jakości, ponieważ to właśnie one decydują o smaku sosu. W dużym rondlu rozpuszczamy masło, następnie dodajemy do niego mąkę i szybko mieszamy, aby uzyskać gładką, bezgrudkową masę. Gdy masa będzie już odpowiednio gładka, powoli zaczynamy dolewać mleko, cały czas mieszając. Pamiętaj, by robić to powoli, w małych porcjach, aby sos nie robił się zbyt rzadki. Na koniec dodajemy starty ser i mieszając czekamy aż się rozpuści. Gotowany sos powinniśmy doprawić do smaku solą i pieprzem, a także dowolnymi innymi przyprawami, które lubimy.
Praktyczne wskazówki i dodatkowe opcje
Biały sos do pizzy można przygotować na wiele sposobów i zawsze warto eksperymentować z nowymi składnikami. Można na przykład dodać czosnek dla intensywniejszego smaku, lub posiekaną natkę pietruszki dla świeżości. Jedną z opcji jest również zastąpienie części mleka śmietanką, co nada sosowi jeszcze bardziej kremowy charakter. Warto pamiętać, że biały sos do pizzy świetnie komponuje się z wieloma dodatkami – szczególnie dobrze sprawdzi się z pieczarkami, szpinakiem czy kurczakiem. Przygotowując sos, warto mieć na uwadze jego zastosowanie – jeżeli sos ma służyć jako baza dla pizzy z dużą ilością innych składników, warto, by był on delikatny w smaku. Jeżeli natomiast planujemy pizzę na bazie samego sosu, warto postawić na intensywny, wyrazisty smak.
Sprawdź także: Sos śmietanowy do pizzy: Idealne połączenie kremowości i smaku