Pizza, jedno z najpopularniejszych dań na świecie, już dawno przestała być tylko kulinarnym symbolem Włoch. Obecnie potrawa ta, w różnych wersjach i występująca pod różnymi postaciami, jest serwowana niemal na całym świecie. O ile jednak klasyczne wersje pizzy są względnie dobrze znane, to wiele osób zapomina przy tej okazji, jak ważnym składnikiem jest sos, którym posmarowane jest ciasto na pizzę. Jakie są najpopularniejsze sosy? Skąd brać pomysły na nietradycyjne posmarowanie pizzy? Na te i inne pytania postaramy się odpowiedzieć poniżej.
Sprawdź też: Co można użyć zamiast sosu pomidorowego do pizzy?
Rodzaje sosów do ciasta na pizzę
Podstawą klasyki jest oczywiście sos pomidorowy. Wersja najbardziej uniwersalna to pomidory zmiksowane na gładko z dodatkiem czosnku, bazylii, oregano, soli i pieprzu. Niemniej popularny jest jednak sos biały, na bazie śmietany i sera, który doskonale komponuje się z dodatkami takimi jak szpinak czy figi. Nie mniej istotny jest też sos barbecue, w którym doskonale smakują dodatki mięsne, szczególnie te o intensywnym smaku. Alternatywą dla pomidorowego sosu może być również pesto – zarówno klasyczne na bazie bazylii, jak i wersje z suszonymi pomidorami czy rukolą.
Znaczenie jakości składników w sosie do pizzy
Podstawą smaku każdego sosu są jego składniki – to one decydują o ostatecznym efekcie. Im lepszej jakości produkty, tym lepszy efekt końcowy. Oznacza to przede wszystkim korzystanie z dojrzałych, pełnych smaku pomidorów do sosu pomidorowego, dobrego jakościowo sera do sosu białego czy prawdziwego balsamico w sosie barbecue. Zasada ta dotyczy również przypraw – korzystaj z tych najwyższej jakości, a efekt Cię zaskoczy.
Pomysły na nietradycyjne posmarowanie pizzy
Kto powiedział, że każda pizza musi być posmarowana sosem pomidorowym, białym, barbecue czy pesto? Nie bój się eksperymentować! Jeden z pomysłów to posmarowanie pizzy hummusem – doda to potrawie orientalnego charakteru. Możesz również spróbować skorzystać z ajvaru – mniej znanej u nas, ale bardzo popularnej na Bałkanach paprykowej pasty. Idealna do dań mięsnych, doskonale sprawdzi się jako nietradycyjne posmarowanie pizzy. Ciekawym pomysłem jest również wykorzystanie do tego celu karmelizowanej cebuli lub puree z pieczonej dyni. Wszystko zależy od twojego gustu i odwagi kulinarnych eksperymentów!
Zobacz również: Czy passata nadaje się na sos do pizzy?