W artykule przedstawiamy przepis na doskonały sos pomidorowy do pizzy, który można łatwo przygotować w domu. Dowiesz się, jak wykorzystać zarówno świeże pomidory, jak i przetwory, takie jak przecier pomidorowy czy koncentrat, aby uzyskać niesamowicie smaczny i aromatyczny sos. Omówimy także różne warianty sosu pomidorowego, które można zastosować do różnych potraw, takich jak makaron czy zupy. Jeżeli chcesz dowiedzieć się jak zrobić sos pomidorowy do pizzy niczym z włoskich zakątków kuchni tradycyjnej, koniecznie przeczytaj nasz artykuł.
Zobacz również: Jak zrobić sos BBQ: przepis na domowy sos barbecue
Wybór pomidorów do sosu pomidorowego do pizzy
Najlepszy włoski sos pomidorowy do pizzy uzyskamy z dojrzałych, soczystych i aromatycznych pomidorów, które rosły na słońcu. Pomidory z puszki są świetną alternatywą dla świeżych pomidorów, zwłaszcza poza sezonem. Wybierając pomidory z puszki, warto zwrócić uwagę na to, by były one przetwarzane bez dodatku konserwantów. Przecier pomidorowy oraz koncentrat to kolejne popularne opcje, z których można przygotować sos pomidorowy. Przecier pomidorowy jest bardziej zbliżony do świeżych pomidorów, podczas gdy koncentrat ma intensywniejszy smak.
Sos do pizzy przepis
Najlepszy sos pomidorowy jest to ten zrobiony własnoręcznie w domu. Poniżej przedstawiamy 3 przepisy na szybkie sosy, które idealnie sprawdzą się z zarówno domową pizzą, jak i również tą z najlepszej włoskiej pizzerii.
1. Sos pomidorowy z świeżych pomidorów
- Wybierz dojrzałe, soczyste pomidory.
- Obierz pomidory ze skórki – można zrobić to, blanszując je we wrzącej wodzie przez około 30 sekund, a następnie zanurzając w zimnej wodzie.
- Usuń gniazda nasienne i pokrój pomidory na mniejsze kawałki.
- Na patelnię wrzuć pokrojone pomidory i podsmaż chwilę na oliwię z oliwek.
- Duś pomidory na średnim ogniu, aż zaczną się rozpadać, a woda odparuje.
- Dopraw sos solą, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano.
- Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody.
- Gotuj sos na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż zgęstnieje.
2. Sos do pizzy z pomidorów z puszki
- Otwórz puszkę z pomidorami i przełóż je do garnka.
- Rozgrzej pomidory na średnim ogniu, aż zaczną się rozpadać.
- Dopraw sos solą, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano cały czas mieszając.
- Gotuj sos na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż zgęstnieje.
3. Sos pomidorowy z przecieru pomidorowego
- Wlej przecier pomidorowy do garnka.
- Dodaj odrobinę wody, jeśli przecier jest zbyt gęsty.
- Dopraw sos solą, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano.
- Gotuj sos na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż zgęstnieje.
4. Jak zrobić sos pomidorowy z koncentratu
- Wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą w proporcjach 1:1.
- Dopraw sos solą, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano.
- Gotuj sos na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż zgęstnieje.
Warianty sosu pomidorowego do pizzy
Każdy przepis na domowy sos możesz dowolnie zmodyfikować w zależności od własnych smaków kulinarnych. Delikatne podkreślenie smaku czosnkiem czy cebulą może sprawić, że Twoje kubki smakowe zaczną wariować, a Ty już nigdy nie kupisz gotowego sosu ze sklepu. Wypróbuj opisane niżej warianty i przekonaj się, która wersja będzie idealna dla ciebie.
1. Sos pomidorowy z czosnkiem
Dodaj starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek do sosu pomidorowego na etapie duszenia pomidorów. Można dodać też odrobinę chili, jeśli lubisz pikantne smaki.
2. Sos pomidorowy z cebulą
Pokrojoną w kostkę cebulę można zeszklić na oliwie z oliwek przed dodaniem pomidorów. Cebula doda sosowi słodkawego smaku.
3. Sos pomidorowy z warzywami
Do sosu pomidorowego można dodać różne warzywa, takie jak papryka, cukinia czy bakłażan. Warto je wcześniej podsmażyć na oliwie z oliwek, a następnie dodać do sosu.
Sos pomidorowy jako podstawa pizzy
Sos pomidorowy jest niezbędnym składnikiem każdej pizzy. Rozsmaruj go równomiernie na cieście, a następnie ułóż ulubione składniki. Pizzę upiecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C przez około 10-15 minut, aż spód będzie chrupiący. Sos na spodzie pizzy sprawi, że jej smak będzie idealnie zrównoważony i podkreślony. Komponuje się on perfekcyjnie z innymi składnikami, takimi jak salami czy mozzarella, dzięki czemu każda domowa pizza będzie godna porównania z wypiekiem z Caserty.
Sos pomidorowy jako dodatek do pizzy
Można też podać sos pomidorowy jako dodatek do pizzy, np. do maczania chrupiących brzegów. W takim przypadku warto sos zgęścić, gotując go dłużej na małym ogniu. Mimo to, że we Włoszech taki dodatek do pizzy uważa się niemal za grzech i profanację, a nie jeden mieszkaniec tego kraju przeżyłby szok, my polecamy spróbować każdej możliwej wersji, aby odkryć swoją ulubioną!
Inne zastosowania sosu pomidorowego
Sos z tego czerwonego warzywa (lub z naukowego punktu widzenia – owocu) świetnie nadaje się nie tylko do włoskiej pizzy. Ma on różnorodne zastosowanie i jest na tyle uniwersalny, że komponuje się z wieloma potrawami. Niewątpliwie jest to jego duża zaleta, gdyż można go wykorzystać w całości. Z pewnością świetnie sprawdzi się jako dodatek do różnych rodzajów makaronu, takich jak spaghetti czy penne. Można go wzbogacić o mięso mielone, boczek czy warzywa.
W ten sposób, zostając przy włoskiej tematyce, można stworzyć cieszący się dużą popularnością sos boloński czy marinara. Sos pomidorowy można wykorzystać także jako bazę do zupy pomidorowej. Wystarczy dodać do niego bulion warzywny czy drobiowy, a następnie zagotować i zmiksować na gładko. Jako dodatek, można wykorzystać grzanki z serem, które świetnie skomponują się z całym daniem i nadadzą przyjemnego smaku, Sos ten doskonale sprawdzi się także w zapiekankach warzywnych czy mięsnych. Wystarczy ułożyć warstwę sosu na dnie naczynia żaroodpornego, a następnie ułożyć warstwę warzyw czy mięsa i przykryć kolejną warstwą sosu. Wykorzystać go można również jako baza i dodatek do naszych polskich zapiekanek z serem i pieczarkami.
Podsumowanie
Teraz już wiesz, jak zrobić sos pomidorowy do pizzy z różnych rodzajów pomidorów. Wypróbuj różne warianty sosu, eksperymentując ze smakami i dodatkami. Sos pomidorowy jest nie tylko niezbędnym składnikiem pizzy, ale także uniwersalnym dodatkiem, dzięki czemu nada wyrazisty smak każdej przyrządzonej przez Ciebie potrawie.
Spróbuj również: Jak się robi sos czosnkowy: najlepszy przepis na domowy sos czosnkowy